Robyn Hollingworth imala je samo 25 godina kada je napustila svoj posao u Londonu kako bi se brinula o ocu koji je obolio od Alzheimerove bolesti. Svoja izazove, zapažanja, tugu i agoniju opisala je u knjizi "Moj ludi otac: Dnevnik razotkrivanja uma". ("My Mad Dad: The Diary of an Unravelling Mind") Ovo je njezina priča.

Moj otac David Coles bio je šarmantan i inteligentan muškarac, po zanimanju inžinjer koji je po cijelom svijetu gradi elektrane. Bio mi je idol. Umirovio se kada se približio šestom desetljeću, a majka Marjorie nastavila je raditi za lokalnu humanitarnu udrugu.

Živjeli smo u Pontypoolu u Južnom Walesu. Odselila sam se u London zbog studija na Sveučilištu Royal Holloway. No, kada su mi bile 24 godine otac obolio od Alzheimera. Godinu dana kasnije vratila sam se doma kako bih pomogla majci da se brinem o bolesnom ocu.

Jedan od prvih očitih znakova, osim činjenice da je često prepričavao iste priče, bilo je učestalo psovanje. Sve više je koristio riječ je***.

Ponekad sam osjećala da nema smisla pričati s ocem jer bi se vrlo brzo uvrijedio. Često je s mnom i sa majkom bio agresivan ili defensivan, ali sa bratom Garethom bio je vrlo ljubazan.

Moj otac je uvijek pričao dobre priče, ali kako mu je pamćenje blijedilo izmišljao bi stvari da popuni praznine. To bi zvučalo otprilike ovako: Jeo sam ribu za čaj. Njegovo je ponašanje također postalo nepredvidivo.

Ponudio bi se da mami napravi kavu, ali bi se iz kuhinje vratio sa zdjelicom u kojoj je zgrijao kavu u mikrovalnoj.

Jedan dan nazvao je mamu dok je bila u dućanu da ju pita gdje je njegova putovnica. Ona ga je upitala kroz šalu planira li negdje otputovati. On je samo poklopio slušalicu.

Kada se vratila doma imala je što za vidjeti. Cijela kuća bila je ispreturana. Razbacani papiri, kuhinjske ladice koje vise iz ormara. Tatu je pronašla kako se trese i plače u njihovom krevetu. On je poslije složio se u ladice i zaboravio na incident, ali majka nije.

Često sam bila tužna i osjećala se posramljeno. Imala sam osjećaj krivice, bila asm odvratna sama sebi. Morala sam se stalno podsjećati da otac nije kriv za svoju bolest, da ne može ništa protiv toga. Unatoč svemu nisam požalila što sam se vratila da mu pomognem. Nikada nisam pomišljala da ga napustim.

Tjedan dana nakon incidenta s putovnicom, tata je otišao u šetnju iz koje se nije vratio. Nakon što smo pretražili sve pubove, kontaktirali smo policiju. Bio je u bolnici. Pronašli su ga pokraj ceste s velikom porezotinom na glavi, mama je otišla po njega i činio se izgubljenijim no ikada prije.

Postala sam svjesnija koliko mojoj mami teško pada sve ovo. Tata je fizički bio isti, ali njegov um više nije.

- Naravno, ja njega još uvijek volim, na neki način, rekla mi je tijekom neuobičajeno iskrenog razgovora.

- Ali on više nije muškarac za kojega sam se udala.

Potom se majka razboljela, samo dva mjeseca nakon što sam se vratila kući. Dijagnosticiran joj je uznapredovali rak kože. Sve je bilo puno teže, jer otac nije shvaćao da je majka bolesna. Na dan njezine operacije, otac se šalio u pošti kako mu supruga ide na estetsku operaciju povećanja dojki.. Htjela sam ga udariti novinama po glavi. No kada ju je išao posjetiti u bolnici, sve ga je slomilo i nije ju želio napustiti.

- Brzo mi se vrati, ljubavi moja, cvilio je pokraj postelje dok mu je ona milovala ruku.

Kada se vratio doma upitao me gdje je mama.

- Zašto se još nije vratila doma s posla. Zar nas je ostavila, pitao je.

Objasnila sam mu da je bolesna, da ima rak i da je u bolnici.

- Šteta, htio sam ići s njom u šetnju, bio je njegov odgovor.

Unatoč kemoterapiji, tumor se proširio i dva mjeseca nakon dijagnoze saznali smo da joj nema spasa.

Otac je to teško shvaćao. Stalno je ponavljao da su se on i mama lijepo družili, da imaju dvoje djece i lijep život. Ponekad je mislio da ima crijevnu virozu ili da je na poslu, a ona je ustvari odmarala u sobi na katu.

Umrla je doma. Obitelj se okupila kako bi se oprostila od nje. Mene i brata zamolila je da brinemo jedno za drugoga i da joj je žao što nas ostavlja same da se brinemo o ocu. Iako zvuči strašno, željela sam da taj trenutak traje vječno. Sišla sam dolje i otkrila da je otac ogulio 2,5 kilograma krumpira. Jeli smo krumpir pire mjesecima.

Na dan pogreba otac je uglavnom bio tih i suzdržan. Svirale su gajde i pustili film 'Moja Afrika' kako bi obilježilil zajednička putovanja mame i tate.

No, na bdijenju je zaboravio koji je dan i mislio je da slavimo njegov odlazak u mirovinu. U jednom trenutku pokušao je nagovoriti ljude da zaplešu. Počela sam se toliko smijati da sam zaplakala.

Nakon majčine smrti, tatino zdravlje se ubrzano pogoršavalo.

Promjene u rutini i sigurnosti mogu uvelike ubrzati tijek Alzheimerove bolesti. Postao je dezorijentiran, imao je slab apetit. Deset dana nakon pogreba zamijenio me za provalnika i proganjao nožem.

Spuštajući se niz stepenice vikao je: 'Gdje si mali lopove. Ubit ću te, čuješ li'.

Ušao je u sobu i u ruci držao nož za rezbarenje. Skrivala sam se iza kauča i znojila. No netko je pokucao na ulaznim vratima i otišao je otvoriti. Više se nije osjećao bijes u njegovu glasu dok je razgovarao sa susjedom koji je čuo buku.

- Imao sam provalnika u kući, pa ga sad pokušavam istjerati. rekao je otac ponosno.

Po glasu sam osjetila da je susjed uplašen, ali nastavlja razgovarati.

Iskoristila sam priliku, otpuzala do stražnjih vratiju i otrčala u vrt i šmugnula do prijateljice.

Nakon toga se više nisam vraćala doma i o ocu se nastavio brinuti moj brat. Nekoliko dana kasnije odlučili smo ga smjestiti u dom za starije osobe. Posjećivali smo ga zajedno, bila sam prenervozna da odlazim sama.

Nakon nekoliko mjeseci dobio je upalu pluća. Jako je smršavio. Zauvijek će mi u sjećanju ostati slika oca kako jadikuje, bez zuba, nesposoban da sam jede i hoda bez tuđe pomoći.

Moj dragi otac postao je zombi, a njegov divni um bio je šupalj i prazan. Mogla sam jedino sjediti s njim, držati mu ruku i govoriti mu da ga volim. Umro je samo pet mjeseci nakon majke.

Tužna sam jer mama i tata nikada neće saznati da je njihov sin uskoro pronašao partnera te da ima svoga sina, ili da se njihova kći udala, a brat ju je otpratio do oltara.

Ubrzo smo prodali kuću i jedno lijepog ljetnog dana podvezli smo se na plkanine iznad grada. Otšetali smo do najviše točke, zamahnuli urnom i pepeo naših roditelja prosuo se posvuda u daljinu.

Dan nakon što je Juliana Brandy Logbo hitnim carskim rezom rodila svoje blizanke u jednoj kineskoj bolnici, mislila je da je najgore prošlo. No, tada su počeli zahtjevi za novcem.

U bolnici su joj prvo rekli da mora platiti 600 dolara bolničke naknade ako želi vidjeti svoje djevojčice. Tri dana kasnije taj je iznos narastao na skoro 800 dolara.

Juliana novac nije imala zbog čega je jedino mogla bespomoćno plakati na ulazu u bolnički odjel gdje su bila smještena njezina djeca.

- Želim da mi daju moju djecu kako bih ih mogla dojiti, kaže 28-godišnja Liberijka nastanjena u gradu Guangzhou.

- Rodila sam ih, a sad ih ne mogu niti vidjeti. Pa u kakvoj sam ja to zemlji?, pita.

U većini razvijenih zemalja, pacijente koji trebaju hitan zahvat prvo se medicinski zbrine - bez obzira na to mogu li platiti ili ne. No, to nije uvijek slučaj u Kini, piše New York Times.

Juliana Logbo došla je u Kinu pomoću vize koja joj je u međuvremenu istekla. Povrh toga, ne razumije i ne govori kineski. Njezin slučaj je ekstremni primjer onoga s čime se suočavaju milijuni Kineza kad je u pitanju vrlo nefleksibilni zdravstveni sustav koji ponekad od pacijenata zahtijeva plaćanje unaprijed.

Kina je nedavno predstavila ambiciozni, 130 milijardi dolara vrijedan paket mjera kojima bi se zdravstvena zaštita učinila pristupačnijom. Sada je na snazi uglavnom univerzalan sistem zdravstvenog osiguranja za gotovo 1,4 milijarde građana.

No, taj sistem je pun rupa. Ovisno o tome koju bolest netko ima, dolazi li iz urbane ili ruralne sredine te drugim faktorima, mnogi Kinezi su prisiljeni skupo plaćati zdravstvenu uslugu. A tu su onda i ostaci starog 'plati pa se liječi' sistema po kojemu se ljudima koji ne mogu platiti uskraćuje liječnička pomoć čak i ako su u životnoj opasnosti. Neke bolnice od pacijenata s određenim bolestima zahtijevaju izdašan depozit prije nego liječenje uopće počne.

I dok reforma zdravstva ima za cilj učiniti zdravstvene usluge pristupačnijima, analitičari kažu da su problemi još uvijek prisutni. Prije tri godine tamošnje je ministarstvo zdravstva izdalo preporuku liječnicima da jako bolesne osobe prvo spase, a tek onda pitaju za plaćanje.

Posebno su ugroženi mladi roditelji.

Godine 2012. jednom mladom paru iz Shenzhena onemogućeno je da vide svoje blizance čak dva mjeseca jer nisu mogli platiti skoro 19.000 dolara bolničkih troškova. Godinu prije, 57-godišnja žena iz Nanjinga, čiji je sin bolnici dugovao 2.800 dolara za troškove porođaja djeteta, na koljenima je molila osoblje bolnice da mu dopuste da vidi vlastito dijete. Iste godine bolnica u Dongguangu rekla je roditeljima koji su dugovali 1.600 dolara da će dijete odvesti u sirotište ako ne plate.

Rebecca Taylor, savjetnica za dojenje iz Pekinga, nazvala je slučaj Juliane Logbo 'eklatantnim primjerom povrede ljudskih prava'. Rekla je da u pogledu proizvodnje mlijeka, odvojenost majke i djeteta može biti katastrofalna.

- Tužna sam, razočarana, užasnuta - ali ne i iznenađena. Svi koji idu u bolnicu znaju da prvo moraju otići do bankomata i donijeti mnogo keša. Doslovno nećete dobiti ništa ako ne platite, kaže Taylor.

Juliana priznaje da je njezin status s isteklom vizom dodatno zakomplicirao čitavu priču. Njezin dečko i otac djece, također Liberijac, zadržan je u Kini od rujna prošle godine pod optužbom da je svoj kineski bankovni račun ustupio prijatelju radi prebacivanja nekih sredstava.

Bolnica Huadu u gradu Guanzgzhou rano je počela tražiti novac. Juliana je trudove dobila 5. svibnja i tad je morala platiti 'samo' 130 dolara bolničkih troškova. Nakon carskog reza idući dan, morala je platiti još 790 dolara.

Juliana je rodila blizanke u tri sata ujutro, a medicinske sestre su djevojčice odvele ne dajući joj priliku da ih uzme u naručje. Kad je idući dan pitala za bebe, zahtijevali su od nje još 630 dolara.

Njezina prijateljica Salme Sweetgaye pomogla joj je prikupiti novac, no zakasnila je. Dana 10. svibnja joj je rečeno da mora platiti više - 800 dolara. Kad je rekla da nema toliko novaca, smanjili su cijenu na 707 dolara. Kopije tih računa u posjedu su New York Timesa, piše ovaj list.

To poslijepodne Juliana je prvi puta vidjela svoje bebe.

Žena zaposlena u bolnici (za koju se samo zna da se preziva Tang), negirala je Julianine tvrdnje i rekla da nije istina da su je prvo tražili novac, a tek onda dopustili da vidi djecu. Kaže da su je iz bolnice tek podsjetili da mora platiti račun.

Tang kaže i kako su bebe Juliane Logbo bile prijevremeno rođene te da su odvedene na posebni odjel. Mnoge kineske bolnice brane roditeljima ulaz na odjel za nedonoščad jer im nedostaje medicinskih sestara koje bi nadgledale roditelje i boje se infekcija.

No, Juliana Logbo je rekla kako Tang ne govori istinu jer su djevojčice rođene zdrave u 37. tjednu trudnoće. Julianina prijateljica potvrdila je njezine riječi i rekla da bolnica laže.

- Odbili su Juliani dati djecu. Puno je plakala, rekla je Salme Sweetgaye.

Uprava bolnice nije željela ništa komentirati.

Juliana Logbo završila je poslovni menadžment na sveučilištu u Liberiji te zarađuje vodeći liberijske turiste po Guangzhou. Ona i njezin dečko, kojem je također istekla viza, živjeli su u jednosobnom stanu u predgrađu Pekinga. Prije nego je on uhićen, planirali su se vratiti u Liberiju.

Juliana je tek po dolasku u Guangzhou otkrila da je trudna. Tada je njezin dečko uhićen i Juliana ga čitavo to vrijeme nije vidjela. Otada živi s prijateljicom Sweetgaye.

Osoblje bolnice nije govorilo engleski, pa nije sigurno koliko je toga izgubljeno u prijevodu. Zaposlenici su koristili aplikaciju za prevođenje na svojim smartphonima.

No, zahtjevi bolnice bili su jasni. Jedan joj je zaposlenik bolnice na ekranu mobitela napisao da mora platiti 5.000 kineskih juana - što je oko 800 dolara - kako bi mogli otpustiti njezinu djecu iz bolnice.

Juliana Logbo i njezine bebe napokon su otpuštene iz bolnice 13. svibnja nakon što je platila ukupno 3.500 dolara. Novac je prikupljen uglavnom donacijama. Djevojčice je nazvala Grace Annabelle i Gracious Anna. ('Zato što sam Bogu zahvalna na svemu!')

Sistem 'plati pa se liječi' još uvijek je prisutan u nekim dijelovima Kine jer liječnici kažu da bi u protivnom sami morali platiti nepodmirene račune. Bolnice naglašavaju da one nisu socijalne ustanove.

Felicity Miller, Britanka zaposlena u jednoj kineskoj tvornici kaže kako joj u bolnici u Šangaju nisu htjeli njezinoj prerano rođenoj bebi dati injekciju kojom bi se spriječilo oštećenje pluća jer nisu primili depozit od 1.600 dolara. Nakon toga su još prijetili i da će obustaviti liječenje jer osiguravajuća tvrtka nije htjela platiti depozit od skoro 7.900 dolara.

- Rekli su da će obustaviti liječenje ako ne dobiju novac. A da su to doista i učinili, moja malena bi umrla, rekla je Miller.

Nakon groznog iskustva, Miller je napustila Kinu.

- Jako volim tu zemlju, no ako vam se nešto dogodi - ne želite biti ondje!, ustvrdila je.

Bitcoin je vrsta digitalnog novca (kripto valuta) čija popularnost širom svijeta, kao i u Hrvatskoj, rapidno raste iz godine u godinu. Ono što ga čini različitim od konvencionalnog novca jest to što niti jedna institucija ne kontrolira mrežu Bitcoina, što znači da banka ne može kontrolirati vaš novac. U travnju 2010. godine cijena jednog Bitcoina iznosila je 0.003 dolara, dok je danas cijena jednog Bitcoina preko 8400 dolara.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati Bitcoinom ili one koji ulažu u sebe i jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom Bitcoina" (takozvani CFD-i). Knjiga je prilagođena svim razinama znanja i možete je preuzeti preko linka ispod.

Mnoge države su proglasile Bitcoin legalnim što je uveliko imalo pozitivan utjecaj na njegovu cijenu. U Japanu mnogi trgovački lanci dozvoljavaju kupovinu za Bitcoin što je utjecalo da Japan postane najveće tržište za Bitcoin na svijetu.


Bitcoin nije pod utjecajem vlada država. Bitcoin se prati kroz javni online zapis poznatiji pod imenom „block chain“. Konačan broj Bitcoina može biti proizveden kroz proces koji se naziva „rudarenje“, a ustvari predstavlja rješavanje kompleksnih matematičkih problema. Jedna od najvećih privlačnosti ovog načina trgovine je u tome što i pored toga što je evidencija transakcija javna korisnici koji vrše transakcije ostaju anonimni.


Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Dijana Bečirević iz Tuzle manekenstvom se počela baviti kao 14-godišnja djevojčica, a inozemna karijera krenula joj je uzlaznom putanjom kad se preselila u talijansku prijestolnicu mode - Milano.

Za ovom nekadašnjom seks-bombom, koja i danas plijeni atraktivnim izgledom, uzdisali su mnogi muškarci, a na popisu njezinih bivših partnera našao se i holivudski glumac te oskarovac Al Pacino (78), kojega je Dijana navodno ostavila jer joj je bio - predosadan!


Lijepa Tuzlanka u Italiji je radila i kao TV voditeljica, a kad joj je bilo 20-ak godina, zaljubila se u engleskog plemića - Sira Michaela - veza s njim priskrbila joj je titulu Lady, koju je ponosno nosila četiri godine, a Dijana se može pohvaliti i kako je jedna od rijetkih s ovih prostora koja je boravila u Buckinghamskoj palači te bila dio aristokracije, piše Dnevnik.hr.

Bečirević je sad u razgovoru za IN magazin otkrila što joj se u takvom načinu života nimalo nije sviđalo.

- Najveći problem predstavljala mi je činjenica što u društvu kraljice Elizabete II. svi moraju jesti ono što ona jede... Njihov specijalitet je janjetina s džemom od mentola, a ja sam ipak provincijalka koja voli jesti slano sa slanim, a slatko sa slatkim... Ta njihova kombinacija uvijek bi mi pokvarila cijelu janjetinu - rekla je Dijana, koja se svojedobno družila i s pokojnom princezom Dianom.

- Bila je jako mirna i sramežljiva žena, divno stvorenje - prisjetila se 56-godišnja Bečirević.


 
Copyright © 2015 TOP MAGAZIN 24
Distributed By Gooyaabi Templates